Besinlerin Kurutularak Saklanmasının Önemi

Besinlerin Kurutularak Saklanmasının Önemi

Besinlerin kurutularak saklanması, besinlerde bulunan fazla suyun uçurularak besinleri bozan küçük canlıların, faaliyet gösteremeyecekleri bir duruma getirilmesidir.

Yurdumuz da sebze,   meyve ve balık kurutulur. Bunlardan üzüm, fındık, incir, kayısı, ceviz, erik, elma, badem, vişne, dut, armut, nohut, börülce, bamya, fasulye, patlıcan,  mercimek, biber, kabak ve benzerlerini saymak mümkündür. Başta uskumru olmak üzere bazı balıklarda yumurtalarını attıktan sonraki dönemlerinde”çiroz”adıyla kurutulurlar.

KURUTMANIN ÖNEMİ VE YARARLARI

Meyve, sebze ve öbür sulu besinler bünyelerindeki fazla  sudan dolayı uzun süre saklanamazlar. Çünkü fazla su, besinleri bozan küçük canlıların üreyip yaşaması için elverişli bir ortamdır.Bu zararlı ortamın yok edilmesi, meyve, sebze ve diğer bazı besinlerin bileşimlerindeki fazla suyun uçurulmasıyla yani o besinlerin kurutulmasıyla mümkündür.

     Kurutmanın diğer yararlarını şöyle sıralayabiliriz:

  1. Kurutulan meyve ve sebzelerin hacimleri küçüleceği ve ağırlıkları azalacağı için ambalaj masrafları düşer, taşınmaları kolay olur.
  2. Kuru meyve ve sebzelerin kullanılma alanı daha geniştir.
  3. kuru meyve ve sebzeler,konserve meyve ve sebzelerden daha ucuza mal olur.
  4. kuru meyve ve sebzelerin besin ve kalori değeri, aynı miktarlarla yenilen yaş meyve ve sebzelerinden daha yüksektir.

Meyve ve sebzeleri kuruttuktan sonra rutubetten ve zararlı böceklerden koruyabilmek için, deliksiz teneke kutulara, cam kavanozlara, veya parafinle kaplanmış karton kutulara yerleştirmek gerekir. Bu kaplar serin ve ışık almayan yerlerde saklanır.

Güneşte kurutulmuş meyvelerle, gölgede kurutulmuş sebzeler, zararlı böceklerin yumurtalarından temizlenmek için, 10-15 dakika süreyle, 75-90 derece sıcaklıktaki fırınlarda ısıtıldıktan sonra ambalajlanıp yerlerine kaldırılmalıdır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?