Categories: GenelSağlık

Organik Gıdalar

1980’li yıllarda gündeme gelen organik gıda üretimi Amerika başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde ”acaba daha sağlıklı mı ?” sorusuyla tüketicilerin dikkatini çekmeye devam ediyor.Oysa insanlığın doğuşundan II. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar özellikle çiftçilerin tek seçeneği olan organik tarım, yeryüzünde kullanılan en eski üretim yöntemi.Ancak savaş sırasında geliştirilen teknojilerin tarımsal üretimin artmasını sağladığı yararlar görüldükçe, özellikle kimyasal gübre ve böcek ilaçlarının kullanımının yaygınlaşmasıyla organik üretimden uzaklaşılmaya başlandı.

Organik gıdalar nasıl üretildiklerine göre değil, üretim sürecinde nelerin kullanılmaması gerektiğine göre tanımlıyor.Örneğin organik gıdaların üretim sürecinde böcek ilacı,sentetik gübre,bioteknoloji,hormon,özel aydınlatma ve antibiyotik kullanımı yasak.Bu arada ‘organik’  ve ‘doğal’ gıdaları da birbirinden ayırmak gerekiyor.Gıda endüstrisinde ‘doğal gıda’ çok az işlem görmüş ve içinde koruyucu bulunmayan gıdalar olarak tanımlanıyor. Bu açıdan bakıldığında doğal gıdalar organik gıdaları içerebileceği gibi, tüm doğal gıdalar organik olmayabilir.

organik ve geleneksel yöntemlerle üretilen yiyecekler arasındaki en önemli fark üreyin, hasat ve işlenme aşamalarındadır. Öte yandan organik gıda konusunda tüketici talebinin çok yoğun olduğu ülkelerden İngiltere’nin gıda standartları Enstitüsü Başkanı Sir John  Krebs’in yaptığı açıklamaya göre organik gıdaların geleneksel yöntemlerle yapılan gıdalara göre daha besleyici ve sağlıklı olduğuna dair kesinleşmiş araştırma bulguları yoktur. hatta tüketicileri geleneksel üretimde en çok tedirgin eden konu olan böcek ilaçlarının kullanımının  da kanser riskini arttırdığı düşünülmemekte, çünkü sebze ve meyveler iyi yıkandığı taktirde böcek ilaçlarının tamamen temizlendiği bilinmektedir.

Bununla beraber yine ingiltere ‘de yaklaşık 400 bilimsel çalışmanın incelenmesinden çıkarılan sonuç organik ürünlerin sadece C vitamini ve temel mineraller açısından değil, kanseri önleyici özellikleri olduğu bilinen bitkisel bazlı besinler açısından da zengin olduğu yönündedir. ayrıca organik üretim ekolojik dengenin korunması, toprakların uzun dönemli verimliliğinin sağlanması ve çevresel etkiler göz önüne alındığında giderek önem kazanmaktadır.

ülkemizde de marketlerde az da olsa bulunan ve bir kaç tane butik dükkanda satılan organik yiyecekler yiyecekler halen hem çok pahalı, hemde üretimlerinin yetersiz olması nedeniyle çok kısıtlı bir kitle tarafından tüketilebilmektedir.

Kendi yarattığımız yaşam şartlarımızın gereklerine karşın tüm bu noktalar olumsuz görünse de organik üretimin yükselen bir trend olarak devam edeceği, bir zaman sonra şimdi yüksek olan maliyetlerin düşeceği beklenmektedir.Bununla beraber ekolojik dengelerdeki bozuklukların giderek daha çarpıcı şekillerde ortaya çıkması ve çevrecilik anlayışının daha hızlı yaygınlaşması organik ürünlere olan talebin her zaman üretimden daha fazla olmasına yol açacaktır ki bu da uzun süreler bu tür gıdaların belkide gereğinden daha yüksek fiyatlara satılacağını göstermektedir.

 

Belgin AYDIN

Ben Belgin, modayı yaşamayı gezmeyi görmeyi çok seviyorum. Sizlerle güncel trendleri paylaştığım web sitemde keyifli vakitler geçirmenizi dilerim.

Share
Published by
Belgin AYDIN
Tags: Organik Gıdaların Sağlığımız Açısından Önemi

Recent Posts

Tarhana Çorbası

Malzemeler 4 kaşık tarhana 1 litre su  1 su bardağı et veya tavuk suyu  1 kaşık tereyağı 1-2 diş sarımsak …

2 sene ago

Yeşil Fasulye Yemeği

Malzemeler: 500 gram yeşil fasulye 100-200 gram dana eti(parça et ) 1 adet kuru soğan 1 adet patates 1 yemek…

3 sene ago

Patates Kavurması

        Malzemeler: 4 adet patates 1 -2  adet  kuru soğan sıvı yağ (zeytinyağı) tuz karabiber pul biber…

3 sene ago

Şeker Pare

Çok kolay ve lezzetli bir tatlı tarifini paylaşmak istiyorum. malzemeler:  1 paket margarin 2 adet yumurta (bir yumurta sarısı üzerine…

3 sene ago

Yeşil Mercimek Yemeği

Protein kaynağı olan yeşil mercimeğin yemeğini sizlere paylaşacağım. Çok pratik ve lezzetli bir tarif mutlaka denemenizi öneririm. Malzemeler: 1 su…

4 sene ago

Yeşil Fasulye Kavurması

Malzemeler: 1 kg yeşil fasulye 4 yumurta 2 yemek kaşığı tereyağı tuz karabiber Kırmızı biber Hazırlanışı: Fasulyenin başlarını kopardıktan sonra…

4 sene ago