Kireçlenme

Kireçlenme

Kireçlenme ileri yaşlarda, mafsallarda mükerrer mekanik zorlamalarla meydana gelen organik değişikliklere verilen isimdir.kireçlenmenin en önemli özelliği, mafsal yüzeylerinde kalsiyum tuzlarının birikmesidir. Bu değişiklikler, ağırlık yüklenen mafsallarda daha sık müşahede edilir. Genellikle kırk yaş, insan organizmasında kemik sistemi için bir dönüm noktasıdır. Bu zamandan sonra kemiklerde küçük değişiklikler başlar. Harabiyet, yeni kemik teşekkülü kabiliyetinin kaybolması osteoporoz bunlardan bazılarıdır. Bu sebeple yaşlılarda, bütün mafsallarda bir dereceye kadar kireçlenme mevcuttur. Yalnız şurası unutulmamalıdır ki, normal bir mafsal normal şartlarda, bozulmadan yüz sene bile çalışabilir, ancak mafsalın normal yapısını zorlayan veya çalışma şartlarını ağırlaştıran durumlarda kireçlenme belirtileri ortaya çıkmaya başlar. 

Kireçlenmenin  Sebep Olduğu Şikayetler;

mafsal ağrıları veya kireçlenme neticesi sıkışa bilen sinirlerle ilgili ağrılar ve mafsal sertliğidir. hastalık ilerledikçe hareket muhdudiyeti çok kere tek istikamette artar ve sabit bir şekil bozukluğu ile neticelenir. Ağrı ve adale kasılması sahneye hakim olur. mafsal hareketlerinde kıtırtı sesleri duyulur. 

Kireçlenmenin en çok görüldüğü yerler;

Diz, kalça mafsalı ve omurgalar arası mafsallardır. Kesin teşhis, ilgili mafsalın röntgen filminin çekilmesiyle konulur. Kireçlenmenin mutlak bir tedavisi yoktur. Ancak alınacak tedbirlerle ve yapılacak tedavilerle, hastalığın ilerlemesi durdurulup, hastanın şikayetleri azaltılmaya çalışılır. Tedavide, hasta mafsal etrafındaki kasların gelişmesini temin etmek, egzersizler(namaz kılmak faydalı olur) sıcak takibi ile kasları gevşetmek,ağrı kesicilerle rahatlatmak söz konusudur. Kaplıcalarda faydalı olabilmektedir. Kalça ve diz mafsalındaki kireçlenmelerde, hatta mafsala binen yükü azaltmak için, baston ilk tavsiye edilecek husustur. Baston sağlam taraftaki ele verilir. Bazı hallerde mafsal içinde kortikosteroidler de enjekte edilmektedir. Fakat bu enjeksiyonlara en son çare olarak başvurulmalı ve mutlaka mütehassıs bir hekimin kontrolünde uygulanmalıdır ve bu enjeksiyondan sonra, hastanın ağrısı geçmekte ve hasta artık tamamen iyileştim zannederek, mafsalını korumamakta ve böylece mafsaldaki harabiyetde artabilmektedir.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Kireçlenme
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?